ÜRGÜP / KAPADOKYA / CAPPADOCIA GEZİMİZ

ÜRGÜP / KAPADOKYA

İMGE Reklamcılık yetkilileri olarak 21 Temmuz'da başlayan Bayram Tatilimizi geçirmek üzere Kapadokya'nın yoluna açılıverdik.

Konaklama ve Gezi rotalarımızın başlangıcı Kapadokya'nın Masal Kenti Ürgüp'tü.

Kapadokya coğrafyasını adım adım yeniden gezmek için Ürgüp bir hareket merkeziydi, bizler açısından. 

Evet, bizler, bu coğrafyaya ilkin 1989'da Reklamcılık çalışmaları için; sonrasında da

2013 Yıllarında gelmiştik. Ne var ki, çok detaylı bir gezi proğramımız olmamıştı. Bu kez tam 4 günlük bir gezi proğramı hazırladık kendimize.

Tarihsel olarak Kapadokya'nın ilk Halkları Hattiler, Luviler ve Hititlerdi. M.Ö.2 bin 

yılı başlarında Asurluların Ticaret Kolonileri Çağı yaşanmıştı. M.Ö. 700 yıllarından hemen sonra Lidya, Med ve Pers İmparatorluklarının eğemenliği vardı tüm Kapadokya'da. Özellikle Perslerin bu bölgede  kültürel, dinsel etkileri burada yaşayan halklar tarafından benimsenir olmuştu.

Ayrıca, Kapadokya'nın ismini veren de  Perslerdi. Sonraları Büyük İskenderin,Romalıların, Selçukluların ve 1515 yılında da Osmanlı Devletinin egemenliğinde kalmıştır.

rgAp

 KAPADOKYA'DA GEZİLECEK YERLER...

Ürgüp Kent merkezine geldiğimizde ilk çıktığımız tepe, Selçuklular döneminden kalma Temenni Tepesi'dir. Burada birde Kılıçaslan Gazi Türbesi yer almaktadır.

Tepe ,Kentin tam ortasındadır. 80 mt.yüksekliği ile Şehri Panaromik olarak görebilme olanağı vermektedir. Bizler, gezimize önce bu noktadan başladık. Tabi,

80 metrelik bir yüksekliğe tırmanırken biraz zorlandık. Aylardan Temmuz, hava sıcaklığı 28 derece. Ve 500 km.yi aşkın bir yoldan gelmişiz..Bu yorgunluğun üzerine 

dinlenmeden hemen Temenni Tepesine giden siz misiniz?

Terler içerisinde, soluklana soluklana nihayet Temenni Tepesi'nin zirvesine geldik.

Tabi, tepenin geniş alanına bir Cafe kurulmuş.Burada bir şeyler içtikten ve dinlendikten

sonra sakin bir köşeye çekildik. Hale hanım videosunun tuşuna dokundu ve Mehmet bey bir Ürgüp türküsü seslendirdi;

Dam başında sarı çiçek oy oy   /   Burdan gidek Ürgüp'e göçek  /  Nenni de Feridem nenni...

Ürgüp'e vardığımız gece oy oy  /  Hak yoluna kurban kesek   /  Nenni de Feridem nenni...

Bu türküyü seslendirdik  ama  bir de tepeden aşağıya baktık ki; Belediye bir Halk Etkinliği düzenlemiş ve orada bulunan orkestradan bu türkünün melodileri göğe doğru yükseliveriyordu       

gAzeller

                        PERİ BACALARI!                                              

   Bir Doğa harikası olarak PERİ BACALARI Kapadokya'nın popüler simgeleridir.Ürgüp'te bulunan Temenni Tepesi'nin önünden aracımızla dimdik ve dönemeçli bir yokuşa tırmanıyoruz. 400 metre ileride yol ikiye ayrılıyor. Sağ tarafta yolun hemen başlangıcında Asmalı Konak var. Konağa gelen ziyaretçilerin kalabalığından buranın popüler Asmalı Konak olduğunu anlıyorsunuz. Sol taraftaki yola girdiğinizde de100 metre ileride sağda dikkat çekici bir şarap mağazası görüyorsunuz. Buradan itibaren yaklaşık 2 km. ilerlediğinizde karşınıza ÜÇ GÜZELLER diye adlandırılan Peri Bacaları gelecektir. Yoldan geldiğinizde hemen bu tabloyu göremeyeceksiniz. Hafif bir tepeye çıktığınızda karşınıza bu eşsiz Dünya tablosu çıkacaktır.

Bu doğa harikası yapılar Ürgüp ve Göreme Açık Hava Müzesi bölgelerinde daha çok görülmektedir. Peri Bacaları'nın bulunduğu bu geniş alanda farklı açılardan fotograflar çekebilirsiniz. Evet, özellikle Bayram gibi dönemlerde yoğun bir kalabalıkla karşılaşmanız büyük olasılıktır. Bu bağlamda sizlere önerimiz; Kapadokya'yı daha  sakin dönemlerde tercih etmenizi öneririz.

atlarAlkesi1

GÜZEL ATLAR ÜLKESİ: KAPADOKYA                                   

                                          

Ürgüp Belediyesi'nin dizayn ettiği  At Heykelleri Parkı bizce anlamlı olmuş.Oradan geçen araçların bir kısmının burada durarak hemen Fotoğraf makinalarına sarıldıklarını görüyoruz. Üç Güzellerden 700 metre Ürgüp'e doğru inerken yolun sağında bulunmaktadır.

At Heykelleri neden bu denli önemli? 

Çünkü, Bu topraklara Persler, M.Ö. 500 yıllarında Kapadokya demişler. Yani,Pers dilinde Kapadokya GÜZEL ATLAR ÜLKESİ anlamına gelmektedir.

Öyle ki; sonraki günlerde özellikle Göreme, Ürgüp ve Zelve Bölgelerini gezerken buralarda At çiftliklerine rastladık. Bizlerin böyle bir hobisi olmamakla beraber Atlarla gezinti yapanları da hayranlıkla izledik.

Ne de olsa Güzel Atlar Ülkesi'nde sanki bir rüyada idik...

1kAzlAukur

 KIZILÇUKUR VADİSİ / KAPADOKYA

Kapadokya'da Peri Bacaları ile örülmüş, olaganüstü güzellikte vadileri izleyebileceğiniz panaromik seyir terasları var. En popüler noktalar olarak Göreme, Uçhisar, Ortahisar Kalesi ve de Kızılçukur Vadisi'dir.

Kızılçukur Vadisi'ne Nasıl Gidilir?

Üç Güzellerden çıktıktan sonra Batıya doğru 1 km. kadar gidiyorsunuz.Sizi bir kavşak karşılıyor. Sağ tarafta, karşınızda bir yön tabelasında Kızılçukur Vadisi yazdığını göreceksiniz. 

Mutlaka buraya dönünüz. 2 km. kadar gittikten sonra müthiş bir Bölgeye geldiğinizi göreceksiniz. Kızılçukur Vadisi'nde kızıl renkli doğal tüf kayaların dizilişini kuşbakışı izleyeceksiniz. Tepelerden bakıldığında çok derin bir Vadi'nin su gibi süzülüşüne tanık olacaksınız.

Tabi, bizler, Vadiye inmedik. Ancak, Vadi içerisinde yürüyen insanlara tanık olduk.

Eğer yeme - içme gereksiniminiz olursa da orada bir kaç Cafenin olduğunu belirtelim.