PANDEMİ SÜRECİNDE PROMOSYON REKLAM AJANSLARININ DURUMU

Dünyayı etkisi altına alan pandemi, yeni varyantlarla devam ediyor. Türkiye'de 17 günlük

tam kapanma sonrasında 1 Temmuz itibariyle, kapalı olan işletmeler açılmaya başladı.

Yani, deyim yerindeyse " yeni normalleşme" dönemine geçildi. Salgınla mücadele kapsamında maske kullanımı, hijyen ve fiziksel mesafe yine devam edecek. Henüz pandemi Dünyada sonlanmış bir olay değil. 

Evet, ABD ve EURO Bölgesinde aşılamalar hızla sürerken Asya ve Afrika Kıtalarında aşılamaların daha sınırlı olduğunu enfeksiyon uzmanları ve Dünya Sağlık Örgütü ifade etmektedirler.

Bugün itibariyle Türkiye'de aşı olma oranı 1. ve 2. doz olarak toplam 60 bin civarında

bulunmaktadır. Son bir ayda aşılamada bir hızlanma olduğunu görmekteyiz. 

                                * * * * * * * *

YENİ NORMALLEŞMEYLE ESNAF KESİMİNİN BEKLENTİLERİ ARTTI !

Pandeminin başlangıcı olan Mart 2020 den günümüze değin bir kapanma bir açılma sürecinde özellikle Esnaf kesimi çok zorlu bir dönem yaşadı. 

Kırtasiye, Züccaciye, Çiçekciler , Matbaaların çoğu Cafeler, Büyük Restaurantlar, Kıraathaneler  vb. yerler ağır ekonomik kayıplara uğradılar. Özellikle Kahve - Kıraathane gibi yerler ve Güzellik Merkezleri, Spor Salonları ve Kuaförler  bu kapanma süreçlerinde en çok etkilenen meslekler oldular. Hediyelik Ürün Mağazaları ve Promosyon Reklam Ajansları pandemiden çok daha  olumsuz etkilenen Meslekler oldu. 

Şirketimiz İMGE Reklamcılık da bu zorlu süreçten oldukça etkilenmiştir. Gaziantep'te Promosyon Reklam Sektöründe yer alan diğer İşyerlerinin de bu durumda olduğu kanısındayız.

Tüm bu olumsuz koşullara karşın yeni normalleşme sürecinde tüm Esnaf kesiminin beklentileri artmış durumdadır. Ne var ki, varolan ekonomik sıkıntıların devam ediyor olması, tüketiciden yeterince talebin gelmiyor olması esnaf kesiminin yüzünü güldürmeye yetmiyor.

                                  * * * * * * * * 

1 Temmuz itibariyle Gaziantep'te bulunan Lokanta, Restaurant ve özellikle de Cafeler de belirgin bir haraketlilik yaşanıyor. Tabi, Cafelerde bu haraketliliğin olmasındaki en önemli etken, insanların uzun bir süre kapalı kalması.. Sosyal ilişkilerin arasına duvar çekilmesi.. İnsanların arkadaş ve dostlarıyla oturup yüz yüze gelememeleri.

Cafelerin açılmasıyla insanlar arkadaşlarıyla buluşmaya, karşılıklı sohbetlere  başladılar. Adeta uzun süren bir özlemi giderircesine. Gaziantep'te geleneksel olarak süregelen Pazar günlerindeki Kebap Salonlarına gidişte hiç bir değişim olmadığını bizzat gözlemlemiş olduk. Bu tablodan da anladık ki, insanlarımızın bir kesimi yine bu Pazar günü Kebap keyfinden vazgeçmemişler. Ve bu işletmelerin hızla müşterilerini yeniden toparladıklarını görmekteyiz. Dileriz ki hep böyle olsun.

                              * * * * * * * *

PANDEMİDE EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLER HANGİLERİ?

Pandemi sürecinde Gıda Sektörü (Büyük-Küçük Marketler, Gıda Toptancıları) hariç

tüm perakende sektörleri .Ayrıca Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikalar ve İhracatçı Kuruluşlar pandemi koşullarında ekonomik varlıklarını devam ettirmişlerdir.

Bu Sektörlerin dışında kalan Lokanta ,Cafe, Kahvehane, Kırtasiye ,Çiçekci, Kuaför,Güzellik ve Spor Salonları, Hediyelik Ürün Mağazaları ve de Promosyon Reklam Ajansları olumsuz yönde etkilenmişlerdir.

Özellikle Promosyon Reklam Ajansları ve Hediyelik Ürün Mağazaları ekonomik durgunluğu yaşamaya devam etmektedir.

Pandemi koşullarında rahat, serbest bir dolaşımın, pazarlama faaliyetinin pek olmaması ve de Fuar Organizasyonlarının yapılamaması Şirketlerin bir tanıtım ürünü olarak Promosyona yönelimini azaltmıştır.Böylece talebin gelmemesi Promosyon Reklam Ajanslarını zor durumda bırakmaktadır. Ayrıca, yaz mevsimin oluşturduğu tatil psikolojisi de  Firmaların kısmende olsa rehavetine yol açmaktadır. Bu durum ise özellikle Hediyelik Ürün ve Promosyon Reklam sektörünü olumsuz etkilemektedir.

Pandeminin devam ettiği bu koşullarda reel piyasalar bir ileri, iki geri adımlarla hareket ediyor.

Sağlıkla, Güzelliklerle Geçecek Günler Diliyoruz.

                                       Hale & Mehmet Gören