MUSTAFAPAŞA / SİNASOS'un ANTİK EVLERİ

2010 Yılında Mustafapaşa Belediyesi'nin Yunanistan'da bulunan Sinasos'lu ailelerin torunlarını davet edip ağırladıklarını belirtmiştik. Aradan geçen yıllar sonrasında bu etkinliğin  kalmadığını da Sinesos'ta yaşayan insanlardan öğrenmiş olduk.

Ne varki; bir Restaurant işletmecisinin anlattıklarından da anladık ki, hala Sinesos'tan vazgeçmeyen torunlar var. 

Amerika'da yaşayan zengin bir Rum, kendisine  daha önce  anlatılanları gözönüne alarak günün birinde Sinesos'a gelir. Zengin Rum kendi ailesinin 1924 'lerde bırakıp gittiği evleri tek tek tespit eder. Ve bunların sahiplerini bulmaya çalışır. Ev sahiplerini bulur ve tekliflere başlar.

Büyük bir vefa ve sadakat örneği gösterir. Anıları yeniden yaşamak istercesine bir nostalji rüzgarına kapılır. Önce Anne- Babasının evini, sonra dayısının, sonra amcasının, sonra halasının derken 4-5 ev satın alır.

Yıllar içerisinde Amerika'dan her gelişinde bu evleri restore ettirmeye başlar. Önceliklede Anne-Babasının evi yapıldıktan sonra bir süre burada kalır. Ve sonrasında yine gider yine gelir.

Evleri ne kiraya verir ne de Butik Otel yapar. Öylesine yapılmış olarak bom boş kalır.

                                      * * * * * * * * * *

Sinesos'taki evlerin, Medrese ve Kiliselerin yapımında Rumların, Ermenilerin ve Mardin'in taş ustalarının çok önemli yer aldıklarını da anlamış oluyoruz. Sinesos evleri ile Mardin evleri arasında müthiş bir benzeşim olduğuna tanık olduk.

                                     * * * * * * * * * *

Kapadokya coğrafyasında  Güneşin Şehri Sinesos'da da Peri Bacaları, Manastırlar, Kiliseler, Yeraltı Şehirleri ve insana şaşkınlıklar veren Mağara Evleri karşınıza çıkıyor.

Gezinize yürüyerek başlayın.. Kendinizi otantik sokaklara bırakınız.. Her ilginç görüntü adımlarınızı hızlandıracaktır. Nasıl olsa Sinesos'da kaybolmazsınız !..

Özellikle de 2.Dünya Savaşı yıllarında Sinasos'ta bazı Antik yapıların yıkılarak taşları çalınıyor. Bu taşların başka bölgelerde farklı yapılarda kullanıldığı iddiası Sinasos'ta yaşayanlarca sıkça belirtiliyor.

Güzel Günler, Aydınlık Yarınlar Dileklerimizle.