GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ / KAPADOKYA

Kapadokya'nın jeolojik oluşum tarihinin 60 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Önceleri  bir iç deniz olan Kapadokya coğrafyası, Anadolu platosunun yükselmesi ve çevresindeki Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Göllü Dağın püskürttüğü lav ve küller bu bölgeyi kurutmaya başlamış. Böylece  bölgede  lav ve külden oluşan tüf yapılar oluşmuş. 

Milyonlarca yıl süren şiddetli rüzgar, sel ve yağmur sularıyla  tüf katmanlar değişmeye başlamış böylece vadiler oluşmuş. Bu doğal süreç ancak 9 bin yıl öncesinde volkanik patlamaların durmasıyla sonlanmıştır. Kapadokya coğrafi olarak 250 kilometre karelik  bir alandan oluşmaktadır. Devasa olan bu cografyada Peri Bacalarına, yer altı Şehirlerine, karmaşık mağaralara, uçsuz bucaksız vadilere rastlarız hep.

Bizler de yolumuzu karmaşık hale getirmemek için Ürgüp'ten Nevşehir'e doğru yol aldık. Hedef noktalarımız  Göreme ve Zelve idi. Ürgüp merkezi ile Göreme arası 7 km. dir. Tabi, Göreme'ye yaklaşınca çok yoğun bir kalabalık olduğunu gördük. Bu durum yine bir bayram kalabalığı idi. Neyseki, Göreme Açık Hava Müzesi'nin biraz alt kısımlarında  çok geniş bir otopark  var. Aracımızı buraya park ettik. 

Yeniden 400 mt.gibi yokuşa doğru yaya olarak çıktık.

Göreme Açık Hava Müzesi'nde gişe önünde bir bilet kuyruğu oluşmuştu. Müze kartı olanlar bu sıraya girmeden rahatça turnikelerden geçiyordu. Bu noktada sizlere önerimiz önceden mutlaka bir Müze Kartınız olsun. Böylece indirimden de faydalanmış olacaksınız.

                                           * * * * * * * * * *

Unesco'nun koruması altında bulunan Göreme Açık Hava Müzesi  büyüleyici bir atmosfere sahip. M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Manastır hayatının yaşandığı bir yerdir. Aynı zamanda Eğitim ve Öğretimin merkezi olmuş.

Bu geniş bölgede tümüyle Hiristiyanların mekanlarını görürsünüz. Kaya blokların içerisinde  Kiliseler, Şapeller, Oturma ve Barınma mekanları  oluşturulmuş. Bizlerin en çok dikkatini çeken noktalar; Kiliselerin içerisindeki resim ve frekslerin (Hz.İsa'nın hayatının sahnelenmesi  ve İncilin Hikayeleri betimleniyor) bir birine çok benzemesi olmuştur.

Ama bir gerçek var ki; çoğu kaya bloğunun oyularak birer yaşam alanına dönüştürülmüş olması. Kutsal duyguların da sanatla birleştirilmesi.. Göreme örenyerinde tüm bunlara tanık olacaksınız. Biraz yorulabilirsiniz ama bu geniş alandaki geziniz, daha sonra belleğinizde silinmeyecek bir anı olarak kalacaktır.

                        * * * * * * * * * *

Hiristiyanlar M.S. 1 ve 2. yüzyıl boyunca Roma Devleti'nce  zulümlere uğramışlar. İşte, bu insanlar üzerindeki baskılar bir kaçışıda beraberinde getirmiştir. Kapadokya bölgesi yerlerinden kaçan insanların bir sığınma saklanma yeri olmuştur hep.

M.S. 7.yüzyılda da Ortadoğudaki egemen Devletlerin Hiristiyanlar üzerindeki baskıları yine Kapadokya coğrafyasına kaçışı getirmiştir.

Hiristiyanların tüm Kapadokya'da 1800 yıldan beri toplanmış olmalarının en önemli nedeni bu baskılardır.

zelve

 KAPADOKYA'nın olmazsa olmaz noktası: ZELVE 

Göreme'deki gezimizi tamamladıktan sonra hemen yakınındaki Zelve bölgesine doğru yola çıktık. Göreme - Zelve arası 6km. kadardır. Zelve'de de bir örenyeri bulunmaktadır. Peri Bacalarının farklı şekillerine burada tanık oluyoruz.

Ayrıca, bu bölgeyi de kaya mekanların ve şapellerin kapladığını görüyoruz. Peri Bacaları burada çok daha yoğun görülüyor tabi. Zelve'de ve ilerisindeki Paşabağları bölgesinde olağan üstü bir coğrafyada tarihin derinliğinde bulacaksınız kendinizi.

Sağlık ve Huzurla Geçecek Güzel Geziler Dileklerimizle.

Hale & Mehmet Gören